Wolne rodniki powstają i działają w różnych miejscach naszego organizmu. Jednak głównym celem ich ataku jest komórka, a przede wszystkim błona komórkowa, białka i DNA.
W błonie komórkowej na atak wolnych rodników narażone są nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich utlenianie powoduje powolne uszkadzanie błony komórkowej a w efekcie zmiany miażdżycowe i nowotworowe. Im intensywniej przebiega reakcja utleniania kwasów tłuszczowych tym mamy mniej energii i tym łatwiej zapadamy na zdrowiu.
Białka są wszechobecnym składnikiem budulcowym naszych komórek, tkanek, i narządów. Białka między innymi wchodzą w skład przeciwciał, hormonów i enzymów. A enzymy są biokatalizatorami większości reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie. Wolne rodniki powodują degradację białek a więc i tkanek, polegającą na ich zwłóknieniu i stwardnieniu, zwłaszcza u starszych ludzi. Degradacja białek jest charakterystyczna dla procesu starzenia się.
Zdrowy układ immunologiczny najczęściej eliminuje niebezpieczne komórki, zanim zaczną się mnożyć. Zdarza się, że w wyczerpanym organizmie o niedostatecznej odporności, mechanizmy kontrolne zawodzą, albo mają zbyt dużo błędów do naprawienia i wówczas dochodzi do poważnych zakłóceń w funkcjonowaniu całego organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz